Μιχάλης Λ. Λορεντζιάδης

MD, PhD, FISS

Επ.Καθηγητής, Γενικός Χειρουργός

Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις

 

Η σωστή ενημέρωση του ασθενούς είναι υποχρέωση του γιατρού. Όσο πιο πλήρης η ενημέρωση, τόσο καλύτερη είναι η απόφαση που μπορεί να πάρει ο ασθενής σχετικά με τον γιατρό που θα τον χειρουργήσει, το είδος της επέμβασης στο οποίο θα υποβληθεί, το νοσοκομείο στο οποίο θα γίνει η επέμβαση,το κόστος και το αποτέλεσμα της επέμβασης.

Ο μόνος που μπορεί να δώσει υπεύθυνες απαντήσεις είναι ο γιατρός. Θυμηθείτε όμως, ότι απευθύνεστε στο γιατρό για να σας δώσει την επιστημονική του άποψη και γνώμη σχετικά με την πάθησή σας, έχοντας σαν στόχο την καλύτερη και γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σας και όχι για να σας πει αυτά που θέλετε να ακούσετε.

 

Πού χειρουργεί ο ιατρός Μιχάλης Λορεντζιάδης;

 Ο χειρουργός Μιχάλης Λορεντζιάδης συνεργάζεται με τα κάτωθι νοσοκομεία:

 • Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι και στο Ψυχικό
 • City Clinic
 • Ευρωκλινική
 • Αθηναϊκή Κλινική
 • Metropolitan

Ποιες είναι οι επεμβάσεις τις οποίες κάνει ένας γενικός χειρουργός;

Ο γενικός χειρουργός πραγματοποιεί όλες τις επεμβάσεις της κοιλιακής χώρας (κήλη, χολή, παθήσεις εντέρων, κοιλιάς, στομάχου, ήπατος, παγκρέατος), του πρωκτού (αιμορροΐδες, συρίγγια, ραγάδες), του μαστού και του θυρεοειδούς. Επίσης χειρουργεί κύστη κόκκυγος και δερματικές αλλοιώσεις όπως σπίλους (ελιές), λιπώματα και σμηγματογόνες κύστεις.

Πόσο θα στοιχίσει το χειρουργείο; 

Οι περισσότεροι ασθενείς θέλουν να γνωρίζουν εκ των προτέρων το κόστος μιας χειρουργικής επέμβασης. Αυτό που πρέπει καταρχήν να γνωρίζουν είναι ότι το κόστος της επέμβασης εξαρτάται από:

 • το είδος και  συνεπώς την βαρύτητα της χειρουργικής επέμβασης
 • την χειρουργική τεχνική που επιλέγεται για την εκτέλεση του χειρουργείου
 • τη χρήση ειδικών υλικών ή εργαλείων ( ψαλίδι υπερήχων, αυτόματα συρραπτικά κτλ.)
 • την διάρκεια νοσηλείας, και το σύνολο των απαραίτητων εργαστηριακών ή απεικονιστικών εξετάσεων
 • την κλινική που επιλέγεται για την νοσηλεία και την χειρουργική επέμβαση
 • την αμοιβή του χειρουργού των συνεργατών και του αναισθησιολόγου
 • το είδος της ασφαλιστικής κάλυψης του ασθενούς. (δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο ή ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία)

Ο γιατρός μπορεί να κάνει μια αρχική εκτίμηση του κόστους, το τελικό κόστος όμως διαμορφώνεται μετά το τέλος της επέμβασης, χωρίς όμως να έχει σημαντική απόκλιση από την αρχική εκτίμηση.

Έχω δημόσια ασφαλιστική κάλυψη (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, Δημόσιο κλπ.) τι μου καλύπτουν;
Τα περισσότερα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν ανάλογα με το είδος της χειρουργικής επέμβασης τα ειδικά υλικά (πλέγματα, εμφυτεύματα κλπ.) όπως και το μεγαλύτερο μέρος ή και πλήρως το κόστος των ειδικών εργαλείων (RF, ψαλίδι υπερήχων κλπ). Επίσης καλύπτουν μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης και του ημερήσιου νοσηλίου. Σε όλα τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία έχει οριστεί ένα μέγιστο χρηματικό όριο(πλαφόν) πέραν του οποίου το ταμείο δεν μπορεί να αποζημιώσει τον ασθενή. Η γνώση και η σωστή χρήση των ασφαλιστικών καλύψεων των δημοσίων ταμείων, προσφέρει σημαντική μείωση στο κόστος της χειρουργικής επέμβασης.

Τι σημαίνει ότι, η κλινική έχει σύμβαση με το ταμείο μου; 
Όταν η κλινική έχει σύμβαση με τον ασφαλιστικό φορέα σημαίνει ότι, νοσοκομείο και ασφάλεια έχουν συνάψει συνεργασία. Άρα η κλινική έχει αποδεχτεί τους όρους και τις προϋποθέσεις του ταμείου, ενώ από την άλλη το ταμείο είναι σύμφωνο με τις παροχές υπηρεσιών υγείας και τις χρεώσεις της κλινικής προς τους ασφαλισμένους του. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, η κλινική υπολογίζει και αφαιρεί άμεσα το ποσό που καλύπτει το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς, από το συνολικό κόστος της χειρουργικής επέμβασης, χωρίς καμία επιπλέον γραφειοκρατική διαδικασία, μειώνοντας σημαντικά το συνολικό κόστος του χειρουργείου.

Έχω ιδιωτική ασφάλεια. Θα χρειαστεί να πληρώσω και εγώ; 
Αυτό εξαρτάται από το είδος της κάλυψης που έχει αγοράσει ο ασθενής από την ασφαλιστική εταιρεία. Στην περίπτωση που η κάλυψη είναι 100% δεν υπάρχει καμία επιπλέον χρέωση για το ασθενή ενώ στην περίπτωση που η κάλυψη είναι 70 ή 80% τότε είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και η συμμετοχή του δημόσιου ασφαλιστικού ταμείου. Επιπλέον αν η ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία έχει συνάψει σύμβαση με την κλινική, τότε το κόστος της χειρουργικής επέμβασης τιμολογείται απευθείας, από την κλινική στην ασφαλιστική εταιρεία χωρίς να ζητηθεί τίποτα παραπάνω από τον ασφαλισμένο. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει σύμβαση, τότε η κλινική είναι δυνατόν να εξοφληθεί μέσω συναλλαγματικής διευκόλυνσης ή επιταγής και αυτό μπορεί να γίνει προκειμένου, ο ασφαλισμένος να καταθέσει στη ασφαλιστική εταιρεία τα απαραίτητα τιμολόγια, να πληρωθεί και στην συνέχεια να καλύψει την συναλλαγματική του υποχρέωση προς την κλινική.

Ταλαιπωρούμαι εδώ και πολύ καιρό από αιμορροΐδες. Υπάρχει μόνιμη λύση στο πρόβλημα και ποια είναι η καλύτερη μέθοδος;

Πολλοί άνθρωποι συνήθως αγνοούν το πρόβλημα αυτό και αργούν να ζητήσουν βοήθεια από το γιατρό τους, καθώς αφορούν μια ευαίσθητη περιοχή, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται από έντονο πόνο για πολύ καιρό. Επίσης, η χειρουργική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας αντιμετωπίζεται με δυσπιστία καθώς θεωρείται επώδυνη.

Οι ελιές (σπίλοι) αφαιρούνται μόνο από δερματολόγο ή μπορούν να αφαιρεθούν και από γενικό χειρουργό;

Και οι δύο ειδικότητες, όπως επίσης και οι πλαστικοί χειρουργοί μπορούν να αντιμετωπίσουν την αφαίρεση σπίλων. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι ο γιατρός να έχει εμπειρία σε τέτοιες παθήσεις του δέρματος.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι σπίλοι, είναι μια φυσιολογική εκδήλωση το δέρμα κάθε ανθρώπου. Καθώς όμως υπάρχουν πολλών ειδών δερματικές αλλοιώσεις κάποιες από τις οποίες είναι ακίνδυνες, άλλες όμως κρύβουν κινδύνους και το ύπουλο είναι ότι μοιάζουν με σπίλους. Μια απλή επίσκεψη στο γιατρό θα λύσει τις απορίες σας και θα διώξει τις αμφιβολίες.